Afgelopen vrijdag was het dan eindelijk zo ver, 11-11 in Oeteldonk (Den Bosch) kon weer volledig zonder beperkingen gevierd worden. Voor velen een dag waar ze lang naar uitgekeken hebben, en dat was dit jaar voor ons niet anders. Wij mogen namelijk met trots zeggen dat we de eerste pilot met onze hardcups voor een stads breed evenement gedraaid hebben. De buitenbars van alle horecagelegenheden konden bij ons herbruikbare bekers huren om zo samen met ons voor een schonere stad te zorgen.

 

Voorbereiding D’n Elfde van D’n Elfde

De hardcups inzetten op een evenement als 11-11 in Oeteldonk vergt voorbereiding en goed overleg met alle horecaondernemers en de Gemeente. Voorafgaand aan het evenement zijn er al de nodige uren besteed aan deze voorbereiding om deze pilot samen te realiseren. Zo lees je in het Omroep Brabant hoe de verwachtingen zijn en hoe we ons voorbereiden op deze pilot tijdens 11-11:

“Na maanden van voorbereiden, werden deze week de statiegeldbekers naar de Bossche binnenstad gebracht. “We hebben eerst 90.000 bekers geleverd aan de horeca. Maar als ondernemer ben je natuurlijk bang dat er te weinig statiegeldbekers zijn. Dus op twee pleinen in de binnenstad staan 70.000 extra bekers klaar. In totaal staan dus 160.000 hardcups klaar”, zegt Mark Goossens, eigenaar en leverancier van DrinkCup.”

Het volledige artikel van Omroep Brabant lees je hier.

herbruikbare bekers worden geleverdOmroep Brabant, 2022

 

De uitvoering van het evenement

Alle Oeteldonkers, de horeca en wij van Drinkcup hadden ons geen betere dag kunnen wensen voor 11-11. Het weer was perfect en de sfeer was al vroeg heel erg goed. Om 09:30 stroomde de Parade al langzaam vol met Oeteldonkers om vervolgens om 11:11 uur het carnavalsseizoen af te trappen. Ook het bier vloeide al volop deze mooie vrijdagochtend. Voor ons waren de eerste biertjes in onze herbruikbare bekers een mooi moment waar we lang naar uit hebben gekeken.

Tijdens 11-11 hadden we twee punten in de stad met extra voorraad. Dit initiatief hebben we genomen omdat het voor de horecaondernemers moeilijk in te schatten was hoeveel bekers ze precies nodig hadden. Deze extra voorraad in de stad bleek een succes, want al snel waren er kroegen die extra cups wilden ontvangen. Uiteindelijk hebben we in totaal zo’n 250.000 bekers mogen leveren verdeeld over kroegen in de hele stad. Naast bekers kon de horeca bij ons ook herbruikbare pitchers huren. Deze pitchers bleken als snel een succes. Overal in de stad liepen vriendengroepen rond met volle pitchers om elkaar te bevoorraden met bier, een nieuwe maar geslaagde manier om elkaar te trakteren op een biertje!

 

Wat waren de reacties op de inzet van onze herbruikbare bekers

Kunnen we zeggen dat de inzet van onze herbruikbare bekers geslaagd is? Zeker! De stad was vele malen schoner dan andere jaren na een dag Carnaval of 11-11. Het afval dat nog op straat te vinden was kwam niet bij de horecagelegenheden vandaan maar was vooral afkomstig van de supermarkten. Hardcups huren heeft dus zeker een positief effect op de hoeveelheid rommel in de stad, zowel de gemeente als de horeca schat in de dat de stad 80% schoner was dan normaal! In het Brabants dagblad lees je hoe verschillende mensen reageren op het gebruik van de herbruikbare bekers tijdens 11-11:

“Het gebruik van de statiegeldbekers scheelt enorm wat betreft de afvalberg die je anders op de Parade ziet na 11-11. Mijn indruk is 80 procent scheelt” zegt Bernard Kuenen, eigenaar van het aan de Parade gevestigde grand café Silva Ducis.

Kuenen ‘huurde’ 2800 bekers die werden gebruikt in de buitenbar; binnen werd gebruikgemaakt van wegwerpbekers die binnen moesten blijven. Van dat aantal kreeg hij er 2100 terug. ,,Een aantal bekers is weggegooid. Want dat nonchalante gedrag heb ik een paar keer gezien. Of ze zijn bij collega’s ingeleverd” zeg Kuenen.

De kans bestaat dat een aantal van de bekers een paar honderd meter beverdop terechtkwamen bij café De Smidse. ,,Ik had 1200 bekers gehuurd en uiteindelijk telde ik er 800 meer, die dus ergens anders vandaag zijn gekomen”, zeg eigenaar Loek de Graauw die enthousiast is over het gebruik van de statiegeldbekers. ,,Je kon ook 5 euro betalen voor een kan met bier. Daar was veel belangstelling voor”, aldus Graauw.”

Het volledige artikel van het Brabants Dagblad lees je hier.

Brabants Dagblad, 2022

pitchers tijdens 11-11

Al met al kunnen we concluderen dat de pilot tijdens 11-11 geslaagd is. Het was een topdag voor de bezoekers en de horeca. Daarnaast zijn we tevreden met het resultaat wat betreft de inzet van de herbruikbare bekers. De eerste stap naar een schoner en duurzamer Den Bosch is gezet en daar zijn we trots op!