Een circulair systeem, of circulaire economie, is een model waarbij grondstoffen, producten en hulpbronnen zo efficiënt mogelijk worden gebruikt en hergebruikt. In plaats van het traditionele lineaire model van "nemen, maken, weggooien", richt een circulair systeem zich op het minimaliseren van afval en het maximaliseren van de levensduur van producten.
Belangrijke kenmerken van een circulair systeem zijn:
- Herbruikbaarheid: Producten worden ontworpen om eenvoudig te worden hersteld, gerepareerd of geüpcycled
- Afvalreductie: Er wordt gestreefd naar het verminderen van afval door recycling en compostering.
- Duurzame materialen: Er wordt gebruikgemaakt van hernieuwbare en duurzame grondstoffen.
- Samenwerking: Bedrijven en consumenten werken samen om producten en materialen opnieuw in de economie te brengen. Ook wel “deeleconomie” genoemd.
Dit systeem helpt niet alleen het milieu te beschermen, maar kan ook economische voordelen bieden door kosten te besparen.
Een voorbeeld van dit model is het huren van hardcups huren van hardcups, waarbij de cups na gebruik worden teruggebracht, gereinigd en opnieuw ingezet, wat bijdraagt aan afvalreductie en herbruikbaarheid. Voorheen werden wegwerp bekers gebruikt op evenementen, geschikt voor eenmalig gebruik en vervolgens werd het materiaal vernietigd. Met het gebruik van een circulair hardcup model, wordt er dus zo efficiënt mogelijk omgegaan met de grondstoffen.