8 jul 2024
Informatief

Wat kan ik als organisatie doen om de uitval van bekers minimaal te houden?

Elk evenement is anders en daarom is het goed om rekening te houden met de verschillende mogelijkheden die je hebt om het aantal missings en uitval (breuk & derving) zo laag mogelijk te houden.

Wat verstaan wij onder 'Missings'

Bij DrinkCup noemen we de hardcups die niet retour komen missings. Deze missings zijn ontstaan uit de volgende berekening:

Aantal gehuurde hardcups – aantal ingeleverde hardcups = missings.

Hieronder een aantal tips:

  • Hanteer een statiegeldsysteem. Door dit systeem te gebruiken tijdens je evenement stimuleer je de gasten om de hardcup aan het einde van het evenement weer in te leveren. Hierdoor zal het aantal missings zeker laag zijn!
  • Maak een inleverpunt op je evenement. DrinkCup biedt banners aan om op te hangen waardoor het voor je gasten duidelijk is waar ze de hardcups weer kunnen inleveren.
  • Communiceer voor het evenement over het gebruik van de hardcup en wat er verwacht wordt van je gasten. Uiteindelijk gaan we samen voor een groenere planeet!

Wanneer valt een beker onder de noemer ‘Breuk & Derving’?

Nadat wij alle spullen weer hebben ontvangen worden deze gereinigd in de wasstraat. Er zijn een aantal zaken die meespelen in het beoordelen van de beker om vast te stellen of deze nog bruikbaar is. Hier zijn eigenlijk een 5-tal (hoofd)oorzaken voor:

1. Kapot.
Onze bekers zijn van dusdanige kwaliteit dat deze bij normaal gebruik niet kapot gaan. Wanneer bekers toch kapot zijn kan dit eigenlijk alleen maar moedwillig zijn gebeurd, of de bekers heeft op de grond gelegen en hier is overheen gereden.

2. Te diepe krassen.
Deze ontstaan vaak doordat de bekers van de grond of uit de prullenbakken zijn geraapt. Wanneer bekers (langdurig) op de grond hebben gelegen op een (vaak zanderige) evenementen locatie en vervolgens wordt opgeraapt en worden gestapeld kan het vuil op de beker diepe krassen veroorzaken waardoor we deze niet meer kunnen inzetten.

3. Schimmelvorming.
Wanneer de bekers weer terug in de kratten gaan om aan ons retour te zenden worden blijven hier met grote regelmaat resten in zitten. Je kunt hierbij denken aan citroen/limoen deeltjes, maar ook niet volledig leeggemaakte bekers. Wanneer deze bekers op die manier terug de krat in gaan, wordt de kans op schimmelvorming aannemelijker. Het is niet zo dat we schimmel per definitie niet kunnen verwijderen, echter, onze wasstraat moet ook voldoen aan hygiëne eisen, wanneer bekers te beschimmeld zijn mogen deze simpelweg niet op de wasstraat komen en worden ze derhalve afgekeurd.
Onze bekers zijn van PP en daarom kan de schimmel niet in de beker terechtkomen. Maar wanneer de beker ook maar enige (rest)vorm van schimmel vertoond wordt deze (logischerwijs) afgekeurd.

4. Lippenstift.
Lippenstift is natuurlijk niet iets wat je als organisatie kunt voorkomen, maar het is wel funest voor de Hardcups. In 80% van de gevallen is de lippenstift niet te verwijderen, zelfs niet na twee wasbeurten. Dat houdt dus in dat de bekers worden afgekeurd. Hoewel we er ons van bewust zijn dat dit niet te voorkomen is, vinden we het wel netjes om dit aan de voorkant al eerlijk te communiceren.

5. Zand
Ook zand kan iets zijn wat je als organisatie niet kan uitsluiten. Maar helaas kunnen hardcups die onder het zand zijn niet meer gereinigd worden. De reden hiervan is dat de machine die deze hardcups reinigt niet bestand is tegen het zand, hierdoor zal de machine sneller kapot gaan en uiteraard willen we dit zo goed als mogelijk voorkomen!

Wat kun je hier nu zelf aan doen?

Aan kapotte bekers is helaas niets te doen, kapot is nu eenmaal kapot. Hetzelfde geldt natuurlijk voor lippenstift.

Maar aan de diepe krassen/schimmelvormingen is wel het een en ander te doen; bekers doorspoelen.
Bij de meeste evenementenlocaties zijn spoelmogelijkheden aanwezig om de beker zo in omloop te kunnen houden. Wanneer je de bekers weer gereed gaat maken voor het retourneren zou je deze eenmalig kort kunnen doorspoelen zodat je zeker weet dat alle resten (zand, vuil, confetti, limoen/citroen etc) al zijn weggespoeld.

We begrijpen dat het logisch is om zoveel mogelijk bekers in te leveren en dat het dus voorkomt dat er na sluiting evenement bekers van de grond worden geraapt, maar dusdanige vuile bekers kunnen zoals uitgelegd ook weer andere bekers beschadigen wat kan resulteren in extra uitval.

Wanneer er geen spoelmogelijkheid is bij het stappelen van de kratten kun je in ieder geval zorgen dat er geen citroen/limoenresten meer in de bekers zitten.
Wanneer mogelijk de pallets met kratten niet in een broeierige omgeving (denk aan een tent) of pal in de zon zetten.

We zijn ons er als DrinkCup degelijk van bewust dat we het hebben over artikelen die verhuurd worden en om die reden zullen wij altijd een deel van de uitvallende hardcups voor onze rekening nemen. Wij zullen qua uitval tot maximaal 5% van het aantal gebruikte hardcups niet doorbelasten. Voor polycarbonaat bekers geldt dit dus niet.